luni, 9 noiembrie 2009

10 pasi de prevenire a gripei

1. Amana calatoriile in tarile cu probleme! Daca te-ai gandit sa-ti petreci concediul intr-una dintre tarile in care deja s-au inregistrat decedati sau chiar suspecti de gripa porcina, ar fi bine sa-ti faci alte planuri. Tarile cu probleme sunt: Statele Unite ale Americii, Mexic, Canada, California si Spania, insa mai multe tari au declarat alerta sanitara. 2. Mentine o igiena adecvata! Spala-te frecvent pe maini mai ales cand ai venit de afara sau ai circulat cu un mijloc de transport in comun. De asemenea, inainte de a manca sau dupa ce ai fost la toaleta, este obligatoriu sa-ti speli mainile cu apa si sapun. Este una dintre masurile care te ajuta sa impiedici contactarea virusului. 3. Stai acasa cat mai mult! Incearca sa nu pleci de acasa, decat daca este nevoie. Daca ai simptomele unei gripe, mergi la medic pentru un consult si pentru concediu medical. 4. Foloseste un produs dezinfectant! In comert se gasesc geluri dezinfectante pentru maini sau servetele umede antibacteriene. Foloseste-le cat de des poti, insa cu precadere la serviciu unde petreci foarte mult timp in colectivitate. De asemenea, sterge frecvent obiectele pe care le folosesti zilnic: tastatura, clanta usii, receptorul telefonului etc. 5. Ia-ti masuri de precautie daca pleci in strainatate! Daca ai o problema urgenta si trebuie sa pleci din tara, tine cont de masurile de prevenire care se impun. Autoritatile de sanatate recomanda sa faci inainte un control medical si sa-ti inchei o asigurare de sanatate. 6. Evita contactul cu persoanele bolnave! Chiar daca este vorba de o banala raceala, incearca sa stai cat mai departe de o persoana bolnava. 7. Evita locurile aglomerate! Renunta la a mai merge in piete si supermarketuri unde se gaseste un numar foarte mare de oameni. Cumpara produsele de care ai nevoie de la un magazin mai mic. De asemenea, evita orele aglomerate cand mijloacele de transport in comun sunt pline. 8. Prepara bine carnea! Desi virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne, este bine sa stii ca temperatura de preparare a carnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile si bacteriile. 9. Spala produsele pe care le mananci! Desi nu s-a demonstrat ca gripa porcina se transmite prin consumul legumelor si fructelor, este bine sa le speli corect de fiecare data, sub jet mare de apa rece. 10. Mergi la medic! Daca prezinti simptomele unei gripe de peste sase zile si mai ales daca in ultima perioada ai calatorit cu avionul, este indicat sa mergi la un consult medical in cadrul unui spital de boli infectioase.

3 comentarii:

  1. probably the best post flu related.

    RăspundețiȘtergere
  2. este foarte bine ce-ai scris tu , apreciat de mine ce-l putin .. data viitoare pun pariu ca vei scrie ceva mult mai interesant cu exceptia ca nu prea le ai :) :p .. bft.

    RăspundețiȘtergere